1a Marxa cap a la Independència

21 i 22 de juliol del 2012
Ulldeter >> Roda de Ter
DA
DES
DEL
RECOR
RE
GUT
Desnivell del recorregut
NOTA:
Aquest traçat del recorregut pot quedar sotmès a petits canvis en funció del traçat de pas per l’interior dels municipis o zones habitades així com per mirar d’evitar al màxim el pas per carretera asfaltada.

Distància: 110 km. Aprox.
Desnivell positiu: 1.747 m.
Desnivell negatiu: 3.387 m.
Sortida: dissabte dia 21 de juliol a les 17 hores a Ulldeter. Temps màxim: 24 hores. Es tancarà arribada a les 17 hores del diumenge dia 22 de juliol.
Ulldeter
La Farga de Bebié
Camprodon
Distàncies i mitjanes de temps de pas pels punts d’avituallament i control de pas:
Lloc Km. totals Km. parcials Sortida caminades populars des de cada poble Horari de tancament dels controls
Ulldeter 0’00 0’00 17,00 h 17,00 h
Setcases 9,00 9,00 18,30 h 18,50 h
Vilallonga de Ter 16,40 7,40 20,00 h 20,45 h
Llanars 20,00 3,60 20,30 h 21,30 h
Camprodon 22’50 2,50 21,00 h 22,10 h
St. Pau de Segúries 30,50 8,00 22,30 h 24,00 h
St. Joan de les Abadesses 42’80 12,30 24,00 h 02,00 h
Ripoll 52,50 9,70 02,00 h 04,25 h
La Farga de Bebié 66,50 14,00 05,00 h 08,10 h
St. Quirze de Besora 72’30 5,80 06,00 h 09,30 h
Torelló 85’50 13,20 08,30 h 12,35 h
Les Masies de Voltregà 97,20 11,70 10,30 h 15,10 h
Manlleu 101,80 4,60 11,00 h 16,00 h
Roda de Ter 107’74 5,94 12,00 h 17,00 h
TRAÇAT:
Ulldeter – Setcases: seguint el GR-11 (marques vermelles i blanques). Quan arribem als aparcaments de les pistes d’esquí de Vallter, si perdem les marques de GR cal baixar fins l’últim aparcament (el de més avall que queda a sota de l’últim telecadira). D’allí surt una pista, no molt bona, que baixa cap al riu i que el va seguint pel marge esquerre (aquí trobarem altra cop fàcilment les marques a les torres d’electricitat).

Setcases – Camprodon: seguint el PR-188 (marques grogues i blanques o únicament grogues). Sortint de Setcases per la vora esquerra de la carretera cap a Camprodon, just després de passar el cementiri, trobareu el sender que surt cap a l’esquerre amb una forta pujada. El sender ens porta en alçada (sobre la vall) fins a sobre Vilallonga de Ter on baixa de cop. A la sortida de Vilallonga hem de travessar la carretera i poc després el riu Ter i el sender se situa ara a la seva banda dreta. Ara el sender ens porta prop del riu (excepte en la pujada al poblet de La Roca que puja) fins a Camprodon (passant per La Roca i Llanars).

Camprodon – Sant Pau de Segúries: Hem de sortir de Camprodon situant-nos al parc de la “Mare de la Font”, al qual s’hi arriba passant per sota la carretera nacional que ve de Molló i va cap a Ripoll, de la que ens situem doncs, a la seva banda esquerra. Sortirem de Camprodon doncs deixant la carretera de Ripoll i el Ter a la dreta. Seguim les marques de PR. Tot d’una començarem a trobar també marques de GR (vermelles i blanques) que seguirem ja de forma preferent doncs en un punt del camí, després del Mas Can Peric, el PR 188 marxa per un camí a l’esquerra i el GR segueix pel camí de la dreta que és el que seguirem (de fet el PR se li torna a unir més tard). Arribem a Sant Pau de Segúries pel “càmping” des d’on baixarem cap al poble.

Sant Pau de Segúries – Ripoll: A la sortida de Sant Pau de Segúries, per la carretera de Ripoll, travessarem el riu, que ara deixarem a la nostra esquerra i, entre el quilòmetre 3 i 2 de la carretera el GR marxa per un camí que surt a la dreta. Seguim el GR fins a l’entrada de Sant Joan de les Abadesses. Aquí agafem la via del camí del ferro fins a Ripoll.

Ripoll – La Farga de Bebié: Sortirem de Ripoll per la banda esquerra de la carretera N152 per un carril bici que, després del restaurant Can Villaura (a l’alçada del trencall de Les Lloses) es converteix en un camí de terra que va seguint per la banda esquerra de la N152 (banda dreta del riu Ter) fins que arribem a la Colònia Santa Maria on creuem el pont sobre el Ter i anem a buscar un pas soterrat que passa per sota la via del tren. De seguida veurem marques grogues que seguim (tornem a passar la via del tren per sobre i la fàbrica per sota). La pista segueix pel costat esquerre del riu. Al cap d’una estona veurem un camí que surt a la nostra esquerra i passa per sota un aqüeducte. D’aquest camí ve el GR151 (camins de l’Abat Oliva) que ara s’incorpora al nostre camí (no hem d’agafar aquest camí de l’esquerre sinó que hem de seguir pel que anem). Després d’una estona més trobarem una cruïlla amb pals indicadors on la versió a peu de la ruta del Ter marxa cap a la dreta però nosaltres marxarem cap a l’esquerra seguint el GR151 (Camins de l’Abat Oliva) fins a La Farga de Bebié on arribarem travessant el riu pel pont de la via del tren (on hi ha pas per persones).


La Farga de Bebié – Sant Quirze de Besora: Després de passar La Farga de Bebié per l’antiga N152 trobem un pont a la nostra esquerra que torna a travessar el riu (amb banderes de Bebié al pont). El passem i, girant a l’esquerre i passant un pas per sota la via del tren, ens dirigim a una plaça o pista esportiva que hi ha davant l’antiga fàbrica de Bebié i on trobarem el pal indicador del GR. Seguim les marques del GR (ara és compartit el GR151 amb el GR210 que és el camí “vora Ter” que ja ens ha de portar a Roda de Ter. Quan arribem a Montesquiu hem de prendre sempre el camí que ens porta al Castell de Montesquiu i, des d’allí, es baixa a Sant Quirze per la carretera normal.

Sant Quirze – Torelló: De Sant Quirze, el GR210 (camí “vora Ter”) surt del costat del camp de futbol al costat del riu. Aquí ja hem d’anar seguint el GR210 (camí Vora Ter) que està molt ben marcat. Anem seguint el riu pel seu marge esquerre (el riu el tenim doncs a la nostra dreta). Arribem a Borgonyà on passarem per dins la colònia. Ja arribant Torelló, després de passar per un tram de corriol que va seguint la paret d’una fàbrica, sortim a un carrer asfaltat que ens baixa a un polígon industrial. Aquí, enlloc de seguir el GR que va cap al pont de “El Pelut” per travessar el Ter, agafarem el “Camí del Canal” que ens portarà cap al nucli de Torelló seguint un canal pel seu costat esquerre (el canal ens queda a la nostra dreta). Arribarem a la carretera que va cap a dins a Torelló (just al darrere del que era la discoteca “Danatela” que ara és un gimnàs), que creuarem i seguirem pel carrer veïnal que segueix el canal (a l’entrada del carrer hi ha uns cartells de prohibit el pas excepte veïns). Al cap d’uns metres i quan trobem una fàbrica a la nostra dreta que anem seguint, tot d’una veurem a la nostra dreta unes escales amb un pas soterrani que passa per sota la fàbrica. L’agafem i sortim al riu Ges que travessem i a partir d’aquí, en funció d’on muntem el control de Torelló anirem cap al centre de la vila o cap a la zona esportiva (al costat del riu).

Torelló – Roda de Ter: Sortirem de Torelló creuant el riu Ter pel pont de la carretera de Conanglell (el que surt davant l’antiga discoteca Danatela que ara és un gimnàs). Al final del pont veurem que a la nostra dreta ja hi ha el cartell del GR210. Ens fa baixar a sota el pont i passar-lo per sota i, a partir d’aquí, ja seguim normalment el GR ara per el marge dret del riu (el riu ens queda a la nostra esquerra) fins a Sant Hipòlit. A Sant Hipòlit haurem de creuar de nou el riu pel pont de la carretera que marxa cap a Manlleu. El GR surt just del darrere del restaurant “El Cap del Pont” i ara va seguint pel marge esquerre del riu (el riu ens queda a la nostra dreta) fins a Manlleu. De Manlleu sortirem per la carretera de “El Vicenç”, al costat de la fàbrica de Can Llanas al final del passeig del Ter. La carretera ens puja a una urbanització però just entrar-hi les marques del GR ja ens tornen a baixar al costat del riu que anirem seguint pel seu marge esquerre (el riu ens queda a la nostra dreta) fins a Roda de Ter.

La definició i marcatge de la ruta al seu pas per les poblacions la definirià cada assemblea local en funció d’on es vulguin ubicar les parades o avituallaments i de l’ambient que es pugui crear al poble.